Sukade met knolselderij, ui & king oyster paddestoelen

    • – 2 knolselderijen
    • – boter
    • – melk
    • – zout
    • – 1 kg kruimige aardappelen (La ratte is de beste)
    • – 10 sjalotten
    • – roomboter
    • – tijm
    • – 3 tenen knoflook (gekneusd)
    • – 1 kg sukadelappen
    • – 2 uien in halve ringen
    • – 4 tenen knoflook fijngesneden
    • – 2 eetlepels Zwolse mosterd
    • – 5 jeneverbessen
    • – 4 laurierbladeren
    • – 700 ml runderbouillon
    • – 4 eetlepels rode wijn azijn
    • – 3 eetlepels tomatenpuree
    • – bloem

Sukade:

Ingredienten:

– 1 kg sukadelappen

– 2 uien in halve ringen

– 4 tenen knoflook fijngesneden

– 2 eetlepels Zwolse mosterd

– 50 gram roomboter

– 5 jeneverbessen

– 4 laurierbladeren

– 700 ml runderbouillon

– 4 eetlepels rode wijn azijn

– 3 eetlepels tomatenpuree

– bloem

Bereidingswijze:

Verwarm de bouillon met de jeneverbessen, laurierbladeren, tomatenpuree en de mosterd,

Bestrooi de sukadelappen met bloem en zout en bak deze aan in de roomboter,

Blus het vlees af met de rode wijn azijn en plaats deze in de warme bouillon,

Bak vervolgens in dezelfde pan de uien en de knoflook glazig en voeg toe aan de bouillon,

Plaats een deksel op de pan en laat de sukade voor 2,5 tot 3 uren rustig pruttelen.

Gekarameliseerde ui:

Ingredienten:

– 10 sjalotten

– roomboter

– tijm

– 3 tenen knoflook (gekneusd)

– zout

Bereidingswijze:

Snijd de sjalotten (met schil) in plakken van 1 cm,

Zet een koekenpan op gemiddeld vuur en voeg een beetje olie toe,

Bak de sjalottrenringen licht bruin en voeg royaal boter, de gekneusde knoflooktenen, en enkele takken tijm,

Breng het geheel op smaak met zout en dek de pan af met aluminiumfolie,

Plaats de pan in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 20 minuten,

Haal de pan uit de oven, laat enkele minuten afkoelen en haal vervolgens de sjalotten uit de schil en zet apart.

King oyster paddestoelen:

Snijd de king oyster in plakken en bak deze aan in een hete pan in olijfolie,

Breng op smaak met zout en peper en voeg een klont boter toe.

Knolselderij-puree:

Ingredienten:

– 2 knolselderijen

– boter

– melk

– zout

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een half pak met aan de kook en breng het water op smaak met zout,

Schil de knolselderij met een broodmes en snijd in blokjes van 1 cm bij 1 cm,

Voeg de knol toe aan het water en kook de knolselderij gaar,

Haal de knol (wanneer gaar) uit het water en plaats in de blender,

Zet de blender aan en voeg enkele klonten boter toe,

Breng de puree op smaak met zout en peper.

Aardappelpuree:

Ingredienten:

– 1 kg kruimige aardappelen (La ratte is de beste)

– 250 ml volle melk

– 500 gram boter

Bereidingswijze:

Zet de aardappelen onder koud water en een goede snuf zout en breng aan de kook,

Laat het geheel 20 minuten rustig koken (tot de aardappelen gaar zijn),

Giet de aardappelen af en pel deze terwijl ze heet zijn,

Wrijf de aardappelen door een grove zeef en plaats deze grove puree terug in een pan over laag vuur,

Voeg in ongeveer 5 delen de boter toe, voeg de licht verwarmde melk toe en breng op smaak met zout,

Goed roeren met een vork om wat luchtigheid te creeen.

Catering of kookles?

Neem contact op