Gebakken zalm met hollandaisesaus en stamppot

    • – aardappels
    • – boter
    • – zongedroogde tomaten
    • – little gem sla
    • – hollandse garnalen
    • – cherrytomaten
    • – enkele tenen knoflook
    • – olijfolie
    • – zout en peper
    • – 40 gram sjalot
    • – 25 gram azijn
    •  
    • – 150 gram boter
    • – 85 gram eigeel
    • – 60 gram water
    • – 20 gram citroensap
    • – 20 gram azijnreductie
    • – 3 gram zout

Zalm:

Fileer de zalm en snijd in de gewenste portie’s maar laat de huid erop zitten,

Breng de zalm op smaak met zout en bak de zalm op de huidkant in de olie op gemiddeld vuur,

Bak de vis totdat twee-derde van de zijkant van de vis verkleurt is (gegaard),

Draai de vis om en voeg een klontje boter toe,

Haal de pan van het vuur en laat de vis rusten in de pan voor 2 minuten.

Stamppot:

Ingredienten:

– aardappels

– boter

– zongedroogde tomaten

– little gem sla

– hollandse garnalen

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en kook deze in gezouten water totdat de aardappels gaar zijn,

Wanneer de aardappels gaar zijn, giet deze af en plaats de aardappels terug in de pan op het vuur,

Verhit de aardappels totdat de stoom die hier vanaf komt verdwijnt,

Haal de pan van het vuur en voeg hier boter aan toe en meng goed door,

Voeg fijngehakte zongedroogde tomaten toe,

Hak de little gem fijn en voeg deze toe,

Voeg een handje Hollandse garnalen toe breng op smaak met zout en peper.

Geroosterde cherry-tomaten:

Ingredienten:

– cherrytomaten

– enkele tenen knoflook

– olijfolie

– zout en peper

Bereidingswijze:

Strooi wat zout op een bakplaat en plaats de tomaten hierop,

Kneus de knoflook en voeg deze toe,

Overgiet de tomaten met wat olijfolie en zwarte peper en plaats in een warme oven van +/- 190 graden voor 4 minuten (totdat de schil knapt).

Hollandaise-saus:

Ingredienten:

– 40 gram sjalot

– 25 gram azijn

– 150 gram boter

– 85 gram eigeel

– 60 gram water

– 20 gram citroensap

– 20 gram azijnreductie

– 3 gram zout

Bereidingswijze:

Reduceer de azijn met de sjalot tot de helft en zeef,

Plaats alle ingrediënten in een vacuumzak en gaar voor 30 minuten op 75 graden (in een waterbad of in de stoomoven),

Giet de vacuumzak leeg in een kidde en zet deze onder druk met 2 gaspatronen,

Bewaar op een warme plek.

Catering of kookles?

Neem contact op