Anthony Bourdain
Master chef

Anthony Bourdain

Anthony Michael (Tony) Bourdain geboren te New York, 25 juni 1956 gestorven te Kaysersberg, 8 juni 2018 was een Amerikaanse master chef, televisiepresentator en auteur. Hij is vooral bekend geworden door zijn boek Kitchen Confidential Adventures in the Culinary Underbelly en het televisieprogramma No Reservations.

Bourdain werd geboren in New York maar groeide op in het nabijgelegen Leonia, New Jersey. Na in 1978 de koksschool te hebben afgerond werkte hij vele jaren als master chef in diverse restaurants in New York. Zoals zijn achternaam doet vermoeden heeft Bourdain Franse voorouders: zijn grootvader emigreerde na afloop van de Eerste Wereldoorlog van Frankrijk naar de Verenigde Staten.
Ondanks hij al twee fictieboeken op zijn naam had staan, brak Bourdain pas in 2000 echt door met zijn bestseller Kitchen Confidential. In dit boek onthult hij de duistere kant van het restaurantwezen (zo geeft hij bijvoorbeeld het advies om niet op maandag vis te bestellen omdat de kans groot is dat die allesbehalve vers is) en ook zijn eigen uitspattingen qua seks, drugs en rock-‘n-roll blijven niet onbesproken. Er is een Nederlandse vertaling van Kitchen Confidential verschenen onder de titel Keuken confessies.
Het succes van Kitchen Confidential leidde tot het televisieprogramma A Cook’s Tour bij het Food Network. In dit programma ging Bourdain overal ter wereld op zoek naar authentieke plaatselijke gerechten. Ontevreden over het naar zijn mening veel te commerciële Food Network, stapt hij na twee seizoenen over naar het Travel Channel, dat eigendom is van Discovery Channel. Hier maakte hij sinds 2005 het succesvolle programma No Reservations.

Bourdain pleegde op 8 juni 2018 zelfmoord in Frankrijk, waar hij was voor opnames voor zijn werkgever CNN.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anthony_Bourdain