Jonnie de Boer
Master chef & horeca ondernemer

Jonnie de Boer

Jonnie Boer geboren te Giethoorn, 9 januari 1965 is een Nederlandse master chef en horecaondernemer. Hij is samen met zijn vrouw Thérése Boer eigenaar van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle en heeft in het verleden bij de Culinaire Vakschool gekookt.
De jeugd van Jonnie Boer:
Zijn grootvader was beroepsvisser en bracht hem het vissen op paling, snoek en snoekbaars bij. Later studeerde Boer aan de Culinaire Vakschool in Groningen. Op 17-jarige leeftijd stond Jonnie Boer voor het eerst in een professionele keuken. Hij werkte bij restaurant De Boerderij van chef-kok Ruud Wunneberg, op het Leidseplein in Amsterdam. Na de sluiting van het restaurant in 1985 verhuisde Boer naar Giethoorn.
Terug in zijn geboortedorp had hij een korte relatie met Natasja Kunst, die later trouwde met een jeugdvriend van Boer: René Froger. Aanvankelijk hadden de vrienden in die jaren nog plannen om samen een kroeg te beginnen. Het liep echter nadat hij op 22-jarige leeftijd zijn latere vrouw Thérèse Tausch leert kennen. Boer had toen al de wens om ooit een eigen zaak te hebben. Om zich verder te ontwikkelen solliciteerde hij als leerling-kok bij De Librije van voormalig eigenaar Ed Meijers. In 1987 is zijn loopbaan begonnen in het restaurant.
In 2004 kreeg Jonnie Boer met restaurant De Librije als tweede restaurant in de Nederlandse geschiedenis een derde Michelinster. Een jaar eerder ontving Cees Helder, toenmalige chef-kok en eigenaar van Parkheuvel in Rotterdam de hoogste onderscheiding van de Franse bandenfabrikant. Jonnie Boer heeft met uitstek als langste drie Michelinsterren in Nederland.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jonnie_Boer