Paul Bocuse
Master chef

Paul Bocuse

Paul Bocuse geboren te Collonges-au-Mont-d’Or, 11 februari 1926 gestorven op 20 januari 2018 was een gedecoreerde Franse master chef. Uitbater van zijn eigen restaurant L’Auberge Du Pont de Collonges, belanghebber van andere eetgelegenheden in zowel Collonges-au-Mont-d’Or als Lyon en auteur van kookboeken.

Bocuse werd algemeen beschouwd als één van de grootste gastronomen van de 20e eeuw. Hij verdiende in zijn ruim vijftigjarige carrière drie Michelinsterren voor zijn restaurant. Bocuse ontwikkelde de kookstijl van master chef Auguste Escoffier verder. Een gerecht van hem is truffelsoep, soupe V.G.E, die hij creëerde voor president Valéry Giscard d’Estaing. Giscard d’Estaing benoemde hem daarop tot ridder in het Legioen van Eer. Anders dan veelal wordt aangenomen, was Bocuse geen exponent van de nouvelle cuisine maar progageerde juist de ‘cuisine du marché’: het koken met verse, op de markt gekochte producten met veel room en boter. Bocuse leed aan de ziekte van Parkison en had een hartkwaal. Hij overleed begin 2018, een paar weken voor zijn 92e verjaardag, in zijn eigen restaurant annex geboortehuis. Paul Bocuse werd erkend in de wereld voor zijn truffelsoep. Als eerbetoon aan hem werd het wereldkampioenschap koken naar hem vernoemd: Le Bocuse D’Or. Hij heeft vele leerlingen gehad. Één daarvan was de Oostenrijker Eckart Witzigmann, de eerste Duitstalige master chef die drie Michelinsterren kreeg.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Bocuse