Auguste Escoffier
Master chef

Auguste Escoffier

Georges Auguste Escoffier geboren te Villeneuve-Loubet, 28 oktober 1846 – gestorven te Monte Carlo, 12 februari 1935 was een Franse master chef.

Hij werd vooral bekend vanwege zijn culinaire genialiteit, het indelen van gerechten in logische overzichten en het organiseren van de keukenbrigade.

Escoffier was master chef in Parijs en diverse luxueuze hotels van het Ritz-concern in Europa, in het bijzonder in Londen. Hij verwierf enorme bekendheid dankzij zijn boek Le guide culinaire. Met dit baanbrekende werk bestaande uit 5000 nauwkeurige recepturen legde hij de fundering voor de modernisering van de Franse kookkunst. In heel de Westerse wereld probeerde men zijn gerechten zo goed mogelijk na te maken.

Een van de bekendste Franse koks van de afgelopen 50 jaar, Paul Bocuse, heeft de stijl van Escoffier verder ontwikkeld en daarmee ook een generatie master chefs uit Nederland beïnvloed. Zo heeft Escoffier een blijvende indruk gemaakt.
Escoffier werd de koning van de koks genoemd. Nadat Carême bekendstond als de kok van koningen.
Hij was de bedenker van veel nu nog bekende gerechten, maar ook een aantal reeds bestaande gerechten werden door hem opgenomen in zijn guide culinaire. Daardoor werden ze bekend bij het grote publiek. Een voorbeeld hiervan is de Tournedos Rossini, die door de componist Gioachino Rossini zelf is bedacht.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Auguste_Escoffier